Penguins’ skillscoach Maxim Ivanov op bezoek in Alkmaar

Wat hebben tientallen Nederlandse jonge ijshockeyers gemeen met Sidney Crosby, Evgeny Malkin en Daniel Sprong? Ze hebben allemaal training gehad van Maxim Ivanov! Hij is de parttime skillscoach van Pittsburgh Penguins. Samen met zijn assistenten Nikita, Kyrill, Dima, Semen en chef Igor trekt hij door Europa om in allerlei landen ijshockeytrainingen te geven, namens de organisatie IH Pro. En gisteren (en maandag) was Alkmaar aan de beurt!

Vlek op de kaart

Al meteen na binnenkomst ontmoet ik Norbert van Leyen. Hij is een van de aanstichters van het evenement en daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het opstarten van de ijshockeyvereniging Alcmaria Flames. Het begon allemaal als een sprong in het diepe, zo vertelt hij gepassioneerd. “Je weet natuurlijk van tevoren niet hoe het zal aanslaan, maar binnen een jaar hadden we al 100 leden!”. Het is snel gegaan voor de club. Spelers (en dan met name kinderen) vanuit de gehele provincie Noord-Holland zochten IJsbaan De Meent op. “Het heeft zich als een vlek op de kaart verspreid”, vervolgt hij. “De ijschockeyschool is daarin heel belangrijk. Dan krijg je een beeld van de mogelijkheden voor de teams.” Daarnaast hielp het dat Ron Berteling graag wilde helpen. Hij geeft nog steeds regelmatig training in Alkmaar. Ondertussen komen we grote namen als Ron Berteling, Chris Eimers en John Versteeg tegen. Natuurlijk laten ook zij een bijzondere dag als deze niet zomaar voorbijgaan.

Maxim Ivanov (vierde van links) poseert met organisatoren Norbert van Leyen en Dax Roelofsen (resp. tweede en eerste van rechts). Ook Ron Berteling en Chris Eimers sluiten aan.

Niet geschoten is altijd mis

Maar hoe krijg je het nu voor elkaar om een skillscoach als Ivanov naar Alkmaar te krijgen? Dat is toch een vraag die je te binnenschiet. Daarvoor moeten we bij Dax Roelofsen zijn. Voor de gelouterde fan van het Nederlandse ijshockey komt deze naam wellicht bekend voor; hij speelde jarenlang in Amsterdam. In april ging hij op bezoek bij Ivanov en zijn crew, toen zij een soortgelijke training gaven in het Zwitserse Zürich. Dax was onder de indruk van de trainingssessies en wist natuurlijk al wel wie Ivanov was. Hij besloot het erop te wagen en vroeg aan Maxim of hij misschien ook eens zo’n training in Nederland zou willen geven. Ivanov was positief.

“Maar dan ga je er natuurlijk niet vanuit dat er ook wat zal gebeuren”, vertelt hij. “Totdat ik ineens in augustus een e-mailtje van Ivanov kreeg, waarin hij vroeg wat er mogelijk was. Hij was zelf ook nog nooit in Nederland geweest.” En dan gaat het balletje rollen. Een geschikte locatie vinden is dan cruciaal en men kwam uit bij De Meent, waar men enthousiast was over het idee. En al snel was de zoektocht voor een locatie ten einde.

De kijk van Ivanov

Ivanov werd al snel tegen het lijf gelopen. In de ontvangsthal van De Meent was hij bezig met het voorbereiden van de trainingssessie van vandaag. Gelukkig wilde hij graag even tijd vrijmaken voor een kort vragenvuurtje. Dan wil je natuurlijk meteen weten wat zijn mening is over het Nederlandse niveau onder de jeugd. “Niet heel slecht”, vertelt hij. “Maar als je echt op topniveau wilt komen, moet je veel trainen. Vier of vijf keer per week. Dat gebeurt in Nederland te weinig”. Ook zijn er in Nederland simpelweg te weinig ijsbanen. Hij schrok toen hij hoorde dat Amsterdam slechts één baan had. “Dat is niet te vergelijken met landen als Tsjechië, Rusland of Finland.”

Het bezoek aan Nederland doet hem wel goed. “Het is een mooie ervaring voor mij, het is goed om hier bij te dragen aan de ontwikkeling [van ijshockey].” En als je het dan over het Nederlandse ijshockey heb met een trainer van Pittsburgh, dan moet je het natuurlijk hebben over Daniel Sprong! “Binnen twee jaar is hij een ster! Hij is een heel goede speler. Ik verwacht dat hij volgend seizoen het hele seizoen voor Pittsburgh zal spelen.” Daarnaast was Sprong zelf enthousiast over de trip van Ivanov naar Nederland. “Hij zei ‘Serieus, je gaat naar Holland? Dat is fantastisch!’”.

Het ijs op!

Dan is het tijd om in actie te komen! Rond de klok van elf betreden de jongens en meiden van 13 jaar tot 17 jaar het ijs, de kinderen van twaalf jaar en jonger volgen om 14:00 uur. Stuk voor stuk verschenen de spelers in een fraai tenue verzorgd door het team van Ivanov. ‘Victory loves hard work’ prijkt er op de rug, een citaat waar weinig op af te dingen valt.

Maxim Ivanov laat zien hoe het moet.

Net zoals bij elke gewone training, wordt er begonnen met een warming-up. Na het hele lichaam even goed te hebben uitgerekt, wordt er gewerkt aan het verbeteren van het schaatsen. Wendbaarheid is immers een heel belangrijk onderdeel van het hedendaagse ijshockey. Maxim heeft maar liefst zes verschillende oefeningen uitgezet die helpen om het schaatsen te verbeteren. Hierbij wordt handig gebruikgemaakt van iPad mini’s, waarop een video laat zien wat je bij elke oefening moet gaan doen. Ondertussen is Ron Berteling zelf ook op het ijs gestapt om de trainers bij te staan waar hij kan.

Fotomoment

Na al dit harde werk is het tijd voor een kwartiertje pauze. Maar ook tijdens deze pauze doet Maxim het niet rustig aan; iedereen mag met hem en met zijn Stanley Cup-ring die hij deze zomer met Pittsburgh won op de foto. En een beetje ijshockeyfanaat laat zo’n kans natuurlijk niet liggen (ikzelf ook niet)!

Iedereen wilt natuurlijk op de foto met Ivanov en zijn Stanley Cup ring!

Nadat iedereen weer op adem is gekomen, wordt de puck erbij gehaald. Eerst wordt er even rustig overgespeeld, maar al snel wordt ook hierbij het tempo opgevoerd. Jezelf neer laten vallen op de knieën, aannemen, stickhandling en weer terugspelen. Het ziet er fascinerend uit. Vervolgens worden er ook moeilijkere technieken uit de kast gehaald. Dit wordt gedaan door rondjes te schaatsen om twee uitstekende sticks en hierbij zowel te gaan stickhandling als je lichaam te gebruiken om de puck af te schermen.

Touwtrekken, shirts van Sprong en een Stanley Cup

Vervolgens is het tijd om te gaan touwtrekken. Touwtrekken? Ja, touwtrekken! Met teams van vier tegen vier moest jouw team het touw volledig over de rode lijn heen slepen, in de vorm van een best-of-five. Telkens gaat het gelijk op. Bij beide groepen waren er vijf duels nodig!

Daarna is het tijd voor een partijtje. Opnieuw is het oranje tegen geel en opnieuw blijkt nog maar weer dat IH Pro alles perfect georganiseerd heeft. Nikita en Kyrill verschijnen in een zwart-wit scheidsrechtersshirt om de wedstrijdjes in goede banen te leiden. Ook tijdens de partij is er een gelijke strijd en gaat het spel over-en-weer. Tijdens dit wedstrijdje valt weer op dat het niveau van de Nederlandse jeugd hoger is dan dat mensen denken. Strakke passes door de lucht, fraaie moves en goed samenspel, je ziet het voor je ogen regelmatig voorbijkomen. Een genot om naar te kijken. Helaas voor geel ging oranje er in het onder-17 als in het onder-13 duel er met de zege vandoor. En hoe vier je een overwinning optimaal? Precies, met een mini Stanley Cup voor de winnaar om omhoog te houden!

Na afloop van de beiden wedstrijden kregen alle deelnemers een oorkonde voor hun harde werk, een beloning die niemand ze af zal kunnen nemen! Daarnaast kreeg de beste speler van de dag, ook weer verdeeld per leeftijdscategorie, zelfs een Daniel Sprong t-shirt! De impact die de speler van (Ivanovs) Penguins heeft op de Nederlandse jeugd, blijkt dus eens te meer.

Het Sprong-shirt wordt uigereikt.

Hulde

Zowel de mensen achter Alcmaria Flames, als IH Pro, hebben alles uit de kast hebben gehaald om gisteren een geweldige middag neer te zetten in De Meent. Na afloop kan je niet anders concluderen dan dat alles klopte en de dag een groot succes was. En hoewel Ivanov en zijn mannen al diezelfde avond naar Oostenrijk vlogen voor de volgende clinic, zullen zij ook zeer tevreden terugkijken op hun bezoek aan de kaasstad!

De jongens en meiden onder-13 zijn uitbundig na deze leuke dag!

Bron: Face-Off.nl d.d. 25-10-2017. Tekst: Rowdy van Grieken. Foto’s: Rowdy van Grieken & Norbert van der Leyen.

Deel dit bericht

Reageer op dit artikel

avatar