Het echte pionierswerk

De start van ijshockey in de Alkmaarse Meent is in ieder geval niet onopgemerkt gebleven. Met nog tien minuten op de klok vinden de arbiters het mooi geweest. Het levert de thuisploeg, Alcmaria Flames, in ieder geval een van de vele primeurs op, namelijk een overwinning, 4-3.

,,Nou ja. De bond moet zich er nog over buigen”, stelt Norbert van Leyen, mede-oprichter van de club en speler van het nu nog enige seniorenteam van het afgelopen jaar gestarte Flames. Hij maakt ook een van de vier treffers. Al is de eer van de allereerste voor Keimpe Lemstra, die op aangeven van captain Rick Brekelmans (assists zijn bij ijshockey bijna gelijkwaardig aan goals) de openingstreffer tegen Zoetermeer Wild Panters laat aantekenen. Pavol Chamula maakt de andere twee, maar los van het feit dat hij een van de betere spelers bij de thuisclub is, trekt hij vooral de aandacht naar zich toe als aanstichter van een massale ’bench-clearing brawl’, die de toch al erg uitgelopen wedstrijd tot een vroeg einde brengt.

Alcmaria Flames (rode shirts) bestookt het doel van Zoetermeer Wild Panters.
Pavol Chamula zal spoedig scoren voor de thuisploeg.

,,Wel erg jammer dit”, verzuchten een paar Alkmaarse spelers als inmiddels de vrede met de bezoekers weer is getekend. Aanleiding is een iets te harde charge op een van de twee vrouwelijke speelsters – op het niveau van de vijfde divisie kun je met gemengde teams aantreden – die door de bezoekers niet echt gewaardeerd wordt. ,,En zo komen er wat provocaties over en weer, wat de scheidsrechters misschien een beetje te laat in de gaten hebben”, blikt Van Leyen terug. ,,En je merkt ook dat deze hal qua ’routing’ niet ideaal is. Maar los daarvan was het wel gewoon een mooi potje. De tegenstander was verrast over ons niveau, want de meeste van onze spelers hebben voor dit seizoen niet eerder ijshockey gespeeld. Een week geleden werden we in onze eerste wedstrijd nog met 9-1 weggespeeld. Dit was al veel beter.”

De schermutselingen worden wat verbaasd bekeken door de schoonrijders, die vanaf half acht het ijs op willen, maar tot sommiger irritatie daar twaalf ijshockeyers in de rondte zien schaatsen. ,,Een vrouw wilde zelfs de baan op gaan om te zeggen dat zij er af moesten. Dat leek me niet zo heel verstandig”, krabt een medewerker van Alkmaar Sport zich achter de oren.
Want het was wel duidelijk dat het voor velen erg wennen is dat er in een jaar tijd een flinke ijshockeyclub (meer dan 100 leden, vijf competitieteams. De jeugd speelde een week eerder al voor het eerst thuis) bij is gekomen. ,,Dit is echt pioniers- werk”, stelt Van Leyen. ,,Want er komt heel wat bij kijken. Iedereen moet aan het werk gezet worden en dat start al een flinke tijd voor de wedstrijd.”

Maar zo is er wel al heel wat neergezet. Een fraai scorebord, strafbankjes, een speaker, twee kleine tribunes en een prima ijsvloer compleet met clublogo. Voor een wedstrijd op het laagste niveau lang niet verkeerd. En ondanks dat met name bij de thuisploeg er flink wat veertig-plussers meespelen is het een energiek schouwspel. De wekelijkse trainingen van de aan de club verbonden oud-topspeler Ron Berteling werpen hun vruchten af. ,,En het mooie is, de jongste is 17, de oudste 68. En dat gaat allemaal prima samen.” De nestor, Dominique Mar- childon, maakt bovendien flink wat minuten. ,,Hij is misschien niet de snelste schaatser, maar ik teken er voor als ik op die leeftijd nog zo op het ijs sta”, is Van Leyen onder de in-druk van de geboren Canadees.

En uiteindelijk komt het ook allemaal goed met de boze schoonrijders. ,,We hebben na afloop onze excuses aangeboden en zij mochten nog een uur langer doorgaan. Zo moet het hè. Het is belangrijk dat we hier allemaal een goede verstandhouding hebben.”

Bron: Noord-Hollands Dagblad d.d. 23-10-2017. Tekst: Robin Kaandorp. Foto: Martin de Haan.

Deel dit bericht

Reageer op dit artikel

avatar