Alcmaria Flames is in een paar jaar tijd ‘naam’ geworden !!

PublicRelationsAlcmaria Flames, Nieuws, Publicaties

Het is nog altijd een groentje in ijshockeyland. Alcmaria Flames zag immers pas in 2016 het levenslicht. Maar de club is in korte tijd een ‘naam’ geworden. Met bijna honderdvijftig actieve leden, verdeeld over acht teams, is de groei er nog niet uit.

Alle initiatiefnemers van ruim drie jaar geleden zijn nog betrokken bij de vereniging, maar ook kwamen er steeds meer nieuwe mensen sindsdien de club versterken. Een van hen is Maurits van Brunschot. Via zijn zoons met Alcmaria Flames in aanraking gekomen, werd hij dit jaar gevraagd om voorzitter te worden. Hij had al de nodige ervaringen als leidinggevende in het bedrijfsleven. “Maar voorzitter van een vereniging is tach wel wat anders”, stelt hij lachend. Al is het vooral ook een voorrecht, benadrukt hij. En wat het tot op zekere hoogte een gespreid bedje. “Ik kan dan ook vooral een heel positief verhaal vertellen over mijn voorganger Herman Hoekstra. Qua ledenaantal zitten we bijvoorbeeld al op wat er gehoopt was na een periode van vijf jaar.”

Foto: Martin de Haan

Het enthousiasme en de positieve energie springen er daarbij uit stelt de preses. “Het mooie van deze club is dat iedereen bereid is de ander te helpen. We doen het hier echt met elkaar. De oudere jeugdspelers geven bijvoorbeeld één-op-één-training aan de nieuwkomers. Als je dan ziet hoeveel vooruitgang die in korte tijd boeken dan is dat echt indrukwekkend. Mijn zoons hebben hiervoor gevoetbald, maar daar hebben zij zich in al die jaren nooit zo ontwikkeld als hier in korte tijd. En ze zijn ook zo enthousiast geworden dat zij alle andere sporten er voor opgegeven hebben. De kwaliteit van de trainingen en trainers en ook de beleving waarmee zij training geven, is enorm groot.”

Het is daarbij vooral opvallend hoe gestructureerd alles er aan toe gaat. “Op woensdag en vrijdag heb je de Academy, die door Norbert van Leyen wordt gerund. Daar zitten de ‘absolute beginners’ in. Die kunnen vaak helemaal nog niet schaatsen, krijgen dan vier gratis lessen en maken in de vierde hun eerste goal. Daarna willen zij ook vaak niks anders meer. Dat geldt ook voor eerdere lichtingen. Als je dan ziet dat de U-12 inmiddels in de eredivisie speelt, dan is het echt knap wat hier gepresteerd wordt.”

Want wilde de club eerst jaren vooral in de breedte groeien, inmiddels wordt er ook gekeken naar sportieve groei, waarbij 213-voudig international Ron Berteling een voorname rol speelt. De Amsterdammer is er vanaf het begin bij. “En met zo’n overgave. Hij leeft echt voor de sport. Een man met een groot hart en een klein ego. Dat zie je gelukkig ook bij onze spelers terug.”

Enkele jeugdspelers zijn al doorgestroomd naar de nationale selecties. In elke leeftijdsgroep heet de club een team, en ook zijn er dit seizoen voor het eerste twee senioren teams. De hoofdmacht komt uit in de vierde divisie.

“We zijn wel bezig om hier een eerstedivisie team aan de start te krijgen, maar we hebben besloten dat we daar nog even mee wachten. De ijshal moet nog verder aangepast worden en ook moeten we meer sponsoren enthousiast krijgen. Want als we een team op hoog niveau hebben, willen we ook serieusm meedoen.”

Maar aan de andere kant moet de vereniging voorop blijven staan, is Van Brunschot duidelijk. “Met een brede basis en plezier in de sport.”

Bron: Noord-Hollandsdagblad, d.d. 2 december 2019.