Focus weer op de jongste jeugd

PublicRelationsAlcmaria Flames, Nieuws, Opendag, Publicaties

IJshockeyclub Alcmaria Flames gaat met nieuwe ambitie derde jaar in.

IJshockeyclub Alcmaria Flames bestaat nu ruim twee jaar, maar is nog verre van uitgegroeid. Al is er met name bij de jongste jeugd weer meer aanwas nodig. ,,Dat is ons belangrijkste speerpunt voor de komende tijd.’’

Wie nu de schaatshal bij de Alkmaarse ijsbaan De Meent inloopt, stuit op een indrukwekkende nieuwe boarding. ,,Mooi hè”, lacht Norbert van Leyen, mede-oprichter van de inmiddels meer dan honderd leden tellende club.
De aanpassingen aan de hal zijn voorlopig nog niet ten einde. ,,Sowieso gaan de wisselbanken naar de andere kant. Dan zijn die aan de dezelfde kant als de strafbanken en de wedstrijdleiding. Dat is een stuk beter.” Gespaard wordt er nog voor een tribune en led-verlichting, maar dat is nu even van latere zorg. Net als een eventuele baan op het middenterrein van de schaatsbaan. ,,We gaan komend jaar van vijf naar zeven competitieteams. Vooral in de Onder 14-klasse zijn we groot”, wijst Van Leyen op de sportieve groei. ,,En we willen nu echt werk gaan maken van een eerste team. Het huidige seniorenteam speelt in de laagste klasse en dat is ook het niveau waar het thuis hoort, maar we willen graag een team hebben dat een paar klassen hoger mee kan draaien.”
Maar het moet wel een hoofdmacht zijn die binnen de club past. ,,Want we zijn hard bezig met het creeëren van een verenigingscultuur en een familiesfeer. Afgelopen jaar hebben we bepaalde activiteiten georganiseerd, zoals een oliebollentoernooi, vrijwilligersdag en afsluitende barbecue. Daar is erg enthousiast op gereageerd en gaan we zeker een vervolg aan geven.”

Van Leyen merkt dat de Alkmaarse club populair is bij Amsterdammers, mede aangetrokken door het weinige beschikbare ijs in de hoofdstad. Het zorgt ervoor dat er naast hoofdcoach Ron Berteling ook andere ijshockeycoryfeeën zoals Henk Hille en Chris Eimers bij de club rondlopen, omdat hun kinderen inmiddels bij Flames spelen of meetrainen. ,,Maar de Amsterdamse teams waren wel een beetje een aparte entiteit binnen de club. Het streven is om hen in het nieuwe seizoen meer onderdeel van het geheel te laten worden.”

Maar de focus ligt nu op groei aan de onderkant. Om die reden wordt er komende zondag (14 oktober) vanaf 13 uur een open dag gehouden en wil Flames de ijshockeyschool nieuwe impuls geven. ,,Want we hebben ook voor ogen om de club zo laagdrempelig mogelijk te houden. Een plek waar mensen zo binnen lopen. En waar we wel willen presteren, maar iedereen ook even veel op het ijs staat. Je merkt dat het in de ijshockeywereld een beetje begint door te sijpelen. Zo van: in Alkmaar is iets de hand. Daarnaast doen we er gewoon alles aan om onder de aandacht te komen, bijvoorbeeld via merchandise of via het onderwijs. Inmiddels verkoopt de winkel hier ook ijshockeyartikelen. We worden door De Meent echt serieus genomen. Dat is heel prettig.”
Sportief gezien verliep het eerste competitiejaar beter dan verwacht. ,,Én dat voor een club die eigenlijk ’net kan lopen.’ Alle teams zijn keurig in de middenmoot geëindigd en als je ziet wat die jongens en meiden, die amper twee jaar geleden begonnen zijn, inmiddels allemaal kunnen.. Dat is heel bijzonder. Maar alle credits aan Ron. Zijn methodiek werkt gewoon.”